Хортиця на Запоріжжі входить в ТОП туристичних місць України

Острів Хортиця – ласий шматочок на туристичній мапі України. Щороку його відвідують майже 300 000 туристів.

Мабуть, не знайдеться людини, яка жодного разу не чула про Хортицю Запоріжжя, та нічого б не знала про Запорізьку Січ. Але історія острова сягає корінням ще давніших часів. Вчені стверджують, що гранітні скелі Хортиці мають вік щонайменше 2 мільярди років! А перші люди почали освоювати землі Запоріжжя близько 10 тисяч років тому. За такий значний проміжок часу на острові з’явилося безліч унікальних пам’яток, які обов’язково варто відвідати.

1. Історико-культурний комплекс «Запорізька Січ»

Комплекс являє собою копію справжнього козацького поселення. Тут є і курінь, і будинок кошового отамана, і діючий Храм Пресвятої Богородиці. Приміщення кожної будівлі відтворює інтер’єр козацької епохи. Саме тут проходили зйомки «Тараса Бульби», тож ви начебто побуваєте і на знімальному майданчику.

2. Музей історії запорізького козацтва

Зважаючи на тисячолітню історію острова, у музеї знайшлося місце не тільки для експонатів часів козацтва. Понад 30 тисяч унікальних предметів розповідають історію краю від епохи бронзи і до наших днів. В музеї зберігаються речі, знайдені на місці Берестецької битви, унікальна колекція стародруків XVII-XVIIIстоліть, одяг священників XIII століття.

3. Кам’яні святилища

Загадкові святилища язичників – чи не найбільша загадка острова Хортиця. Вони були створені IV тисячолітті до нашої ери, тобто раніше за легендарний Стоунхендж. За переказами, ритуали, що проводились в таких місцях, могли вплинути на долю цілого племені. Язичники використовували святилища як обсерваторії, бо вірили, що життя всього людства залежить від священної енергії Сонця.

4. Музей судноплавства «Чайка»

Музей працює з 1999 року, і практично весь цей час його єдиним експонатом була козацька «Чайка», піднята з дна Дніпра. Довгі роки реставратори працювали над відновленням ще декількох кораблів. І ось, після майже 20 років роботи музею, майстри анонсували нові експонати, в тому числі «Бригантину» XVIII сторіччя.

5. Арочний міст

Хортиця – це не тільки про історію, це ще й про екстрим та незабутні враження. Арочний міст – одне з найпопулярніших місць в Україні для роуп-джампінгу, тобто стрибків з мосту на мотузці. Секунди вільного падіння закарбовуються у пам’яті на все життя.

Статтю підготовлено за матеріалами сайту https://zaporizhzhia.city/