Навіщо вам оптичний приціл

Безсумнівно, технічна оснащеність стрілка — важлива складова успіху. Не менш вірне твердження, що стріляє не зброя а людина, а значить, особиста майстерність — все ще вирішальний фактор.

Так що ж вам дає покупка оптичного прицілу? Навіщо вам це потрібно?

По-перше, оптичний приціл дозволить вам досягти меж можливого, максимально використати ваші навички і можливості вашого зброї. Ви зможете довести до максимуму можливу дальність і влучність стрільби.

Оптичний приціл — не чарівна паличка, він нічого не зробить за вас. Але це — дуже корисний пристрій, який виведе вашу влучність на новий рівень.

Деякі стрільці носяться з романтичними ідеями про придбання величезного оптичного прицілу, який нібито дозволить їм з успіхом вражати цілі на кілометровому віддалені. Більш розумним буде знайти баланс між реальними цілями для вашої гвинтівки і можливостями оптики.

Сумісність з різними видами зброі

Оптичні приціли значно відрізняються за своїм призначенням та конструктивними особливостями. Перед купівлею все ж таки було б непогано ознайомитися хоча б з необхідним мінімумом знань по цій темі. Щоб потім не піти в ліс на загонне полювання з гірським прицілом або не встановити оптику призначену для навчальної стрільби з карабіна під .22LR на потужний штуцер.

Останній момент особливо важливий, якщо врахувати, що приціли відрізняються не тільки кратністю збільшення або типом прицільної сітки, а й, наприклад, міцністю конструкції. Приціл для «мілкашки» просто розвалиться від віддачі чогось більш потужного. Враховуйте і це.

Ось, наприклад, у марки Discovery є наступні лінійки оптичних прицілів, здатних витримувати віддачу таких типів зброї :

VT-Z, VT-R — ПНЕВМАТИКА СО2, ПНЕВМАТИКА РСР, ВОГНЕПАЛЬНА ЗБРОЯ — .22LR

VT-1 -.223rem / 5,56 NATO / 5,45

VT-2, VT-3 — .308WIN / 7.62X51NATO

FFP, HI, VT-T -.338 LM / MAGNUM SPRING GUN

HD, ED -.50 BMG / MAGNUM SPRING GUN

Як кратність прицілу впливає на його призначення?

По кратності збільшення, приціли можна розділити на наступні групи:

Білка: до 4х

Вармінт: 4-12x

Полювання в густому лісі: 1,5-4x або 2-7x

Полювання в гаях: 3-9x або 2,5-10х

Полювання в полях: 4-12x або 6-18x

Розмір та вага — не останні фактори

Ще одне важливе міркування, крім визначення збільшення і міцності вашої оптики, це — правильний вибір її розміру та ваги.

Загальним місцем є думка, що сучасна вогнепальна зброю має бути мобільною і ергономічною. Вона повинна бути необтяжливою при транспортуванні і зручною у використанні. Не завжди і не скрізь буде потрібна потужна і складна оптика (яка часто, до того ж, буває досить громіздкою). Величезна підзорна труба на компактній воздушці-булпап, господар якої використовує її для кроухантінга і стрільби по пляшках — верх безглуздя. А ось, якщо мова йде про спортивні змагання — інша справа.

До того ж, крім вузько спеціалізованих зустрічаються і максимально універсальні моделі.

Правильно підібраний оптичний приціл може дати вам саме ті переваги, що потрібні саме вам.

Питання ціни

Мабуть, головна річ, що може відлякувати деяких людей, — це цінники, з якими ви будете часом стикатися. Ціни на хороші приціли можуть початися від 200 доларів і досить швидко перевищити позначку в 2000 доларів.

Але, купуючі приціл, не орієнтуйтеся на щось зовсім дешеве. Краще візьміть модель трохи дорожчу, ніж та, яку намагалися купити спочатку.

Як згадувалося раніше, все мистецтво в тому, щоб знайти баланс між тим, чого ви хочете досягти, і тим, що практично можливо. У будь-якому випадку, вигоди від придбання правильно підібраної оптики очевидні. У цій темі варто розібратися! Адже ніхто не відповість вам на ваші питання краще, ніж ви самі!

Джерело — https://grandway.ua/catalog/optika/pricely/