Як обрати смачне пиво

Пиво — це такий універсальний напій, для якого зовсім не потрібен особливий урочистий випадок. Пиво, якщо воно справжнє і натуральне, не завдасть шкоди, проте міру також треба знати і не забувати про те, що надмірне вживання алкоголю може зашкодити вашому здоров’ю. Але, якщо вживати помірно, смакувати та цінити цей хмільний напій, він принесе вам максимум задоволення.

Перед тим, як вживати пиво, його треба обрати. А зробити це дійсно важко, адже на полицях у магазинах просто безліч сортів та видів, що вже казати про вибір пива на розлив у спеціальних закладах, пивних фабриках, власних броварнях, де пропонують не просто смачний, а живий продукт! Хоча б здавалося, що може бути простіше, ніж обирати пиво? Темне чи світле, пшеничне чи медове? Яке більш смакує, таке і потрапляє до нашого продуктового кошику.

Проте пиво також треба правильно обирати та звертати увагу на деякі нюанси. Перше правило і лайфхак для поціновувачів цього хмільного напою — всю тисячу різноманітних видів, все це можна звести до двох категорій — ель та лагер. І тут постає найважливіше питання, на яке навіть дегустатори зі стажем можуть не знайти відповіді: яка різниця між елем та лагерем. Відрізняються ці два види пива по за процесами приготування.

Якщо бути вже дуже точним у визначеннях, ель та лагер відрізняються за процесами бродіння. Ель готується за технологію верхового бродіння, у той час, коли лагер — пиво низового бродіння. Це означается, що таке пиво готується при низьких температурах. Якщо ель має насичений смак та колір, то лагер трошки прозорий, м’який та менш яскравий у смаку. Ще одна відмінність — вміст спирту. Ель, зазвичай, більш міцний, ніж лагер. Далі трішки важче, адже і ель, і лагер, можуть бути темним та світлим, фільтрованим та нефільтрованим.

Темне та світле пиво виготовляється за допомогою прожарювання зерна. Відповідно, ступінь прожарки визначає яким буде напій: світлим чи темним. Темне пиво більш насичене за смаком, деякі його види навіть мають якусь карамельну солодкість. А є й такі, які мають характерну гірчинку, проте вона не псує смак пива.

Світле пиво, у свою чергу, більш легке. Якщо бажаєте дійсно яскравий смак, обирайте нефільтроване пиво. Адже фільтрація робить пиво більш легким та очищеним, проте може забирати характерні нотки смаку. Нефільтрований напій має хлібний аромат та може бути з невеликим осадом, який не повинен вас лякати. Ознакою свіжого якісного пива стане стійка піна, яка буде триматися близько 5 хвили.